Home / Folkhems-konst

 
Svenskarna blir allt mer konstintresserade. Ingen hade väl trott att konsthögern idag skulle ha blivit utbytt av en kulturvänster. Enligt de som kan uttala sig om vem som äger rättigheterna till den offentliga diskussionen om konst så håller den nya kulturvänstern till runt Nytorget på Södermalm.

Tavlor åt vänster och teater till höger

På TV kan nu varenda svensk se hur andra helt vanliga svenskar släpar med sig sina nedärvda tavlor till Antikrundan. De fina tavlorna och alla intressanta människor får tittaren att för en stund sluta tänka på miljön programmen är filmade i. Det är faktiskt så att dessa program spelas in i så otroligt vackra och pampiga miljöer att det är svårt att slita blicken från konsten på sin TV. Det gör förstås ingenting eftersom de största svenska målarna och konstnärerna dyker upp i dessa program.

Stor konst hemma i köket

Tittar man i tidningen idag ser man reklam för olika auktionshus som alla lockar med att de aldrig någonsin har sålt så sina tavlor för så mycket pengar. Klassiker som Zorn och Strindberg säljer som smör. Även pop-konst och moderna målerier av nyare konstnärer är mycket populära. Det svenska folket har en mycket bredare kunskap om konst idag. Museer som moderna museet och nationalmuseum går för fulla hus både på helgerna och till vardags. En av de kanske mest omtyckta avdelningarna på nationalmuseum är den för arton- och nittonhundratalskonst. Där hänger de allra största konstnärerna. Impressionisterna. Den som vill gå och se Gauguins hundar och badande polyneser kan varmt rekommenderas en tur till impressionisternas avdelning.