Home / Berätta med bilder och illustrationer

 

Likväl som man kan förmedla en känsla eller en hel händelse med ord kan man precis på samma sätt förmedla budskap med bilder och illustrationer. Dessutom kan man med det bildliga ofta förmedla så mycket mer än vad man kan göra med ord, eftersom man har ett så pass brett register att arbeta med. Man kan blanda olika stilar och tekniker och behöver inte hålla sig inom ramarna för några givna regler.

Sverige har berikats med många riktigt duktiga illustratörer genom tiderna och nya förmågor tillkommer också. Ett av de senaste stjärnskotten är illustratören Brikk som bland annat illustrationer till rapartisten Petters senaste skivprojekt. Spännande illustratörer vågar gå in på nya stigar och utveckla sin egen personliga stil men är samtidigt lyhörd inför beställarens önskemål och stil.

När illustrationerna förekommer i kombination med skrivna texter är det lätt att texterna är vad som får störst fokus medan illustratörens verk hamnar lite mer i skymundan. Men illustratören Brikk är som sagt långt ifrån de enda i Sverige. Ilon Wikland är den kvinnliga illustratören som har gjort de flesta av illustrationerna i Astrid Lindgrens böcker vilket inte alla vet om. En utländsk illustratör som förtjänar lite kredd är annars, enligt många, Quentin Blake.